Ruční nářadí – co stojí za to mít ve vlastní dílně?

Nemusíte být zrovna největšími profesionály na opravu čehokoli, abyste investovali do kvalitního ručního nářadí pro domácnost i zahradu. Metr, kleště, šroubovák nebo kladivo se hodí do úplně každé domácnosti. Měly by být součástí každé skříně, police nebo ponku, kde je v domácnosti uloženo nářadí. Mezi takovou základní výbavu samozřejmě patří i elektrické nebo aku nářadí, jako jsou například aku pily, aku nůžky nebo aku postřikovače.

Ruční nářadí pro domácnost

Kromě již výše zmiňovaného základního nářadí je praktické vybavit se dalším ručním nářadím pro situaci, kdy budete chtít něco drobného opravit. Ušetříte si tak nejen zbytečné finanční výdaje za odborné firmy, ale zároveň si příjemným způsobem posílíte vlastní sebevědomí.

Některé nářadí je samozřejmě zbytečné vlastnit. Pokud například nemáte zahradu, je zbytečné kupovat aku nůžky na živý plot nebo aku postřikovače. Stejně tak pokud jste nikdy sami nemalovali a ani se k tomu nechystáte, je zbytečné, aby vám v polici na nářadí zabíral místo váleček na malování.

Přesto je užitečné mít ve vlastní výbavě ručního nářadí například sadu klíčů a to jak násadové klíče, tak i strojové, ploché a dynamometrické klíče, díky nimž sami zvládnete rychlou opravu na počkání u rozviklaného stolu nebo netěsnícího potrubí.

Ruční nářadí pro práci na zahradě

Pokud i zde platí, že nechcete zbytečně investovat za profesionálního zahradníka, pořiďte si veškeré nářadí, které budete pro údržbu zahrady potřebovat. Nejde přitom jen o sekačku na trávu, ale i o nůžky na plot nebo aku postřikovače.

Další praktickou pomocí mohou být prořezávače větví, ruční nebo teleskopické pily, sekery. Díky teleskopickým pilám si můžete pravidelně zastřihovat živý plot, aniž byste se museli stavět na žebřík nebo štafle a složitě udržovat rovnováhu.