Přicházející jaro žádá své

Přicházející jaro je časem, kdy se s novým elánem pouštíme do každoroční péče o vlastní zahradu. Po zimním odpočinku je žádoucí zkontrolovat a připravit veškeré zahradnické vybavení, které budete v průběhu roku potřebovat. Nejen plotové nůžky, ale i postřikovače nebo řetězové pily – to vše si zaslouží servis před tím, než se zahrada probudí k plnému životu.

Začněte péčí o záhony a trávník

Kromě klasického ručního nářadí, jako jsou rýče, lopaty nebo hrabičky se ujistěte, že máte funkční a k práci připravené stroje a elektrické nebo motorové nářadí, jako jsou kultivátory či sekačky na trávu.

Zkontrolujte svou zahradu a najděte místa, kde budete chtít vysadit nový trávník nebo alespoň dosít ten stávající. Taková místa se zpravidla nachází tam, kde trávník trpěl po náporem ledu, kde byl poškozen při shrabování sněhu nebo kde se po zimě zabydlela plíseň. Vybraná místa nejprve ošetřete vertikutátorem a pak na ně nasypejte travní osivo. Zacukrujte místo zahradním substrátem s maximální vrstvou půl centimetru a pak místo udusejte zahradním válcem.

Nezapomeňte na plot

I když se síla živého plotu plně probudí až s příchodem tepla, je praktické plot zastřihnout ještě v období vegetativního klidu. Odborníci doporučují základní stříhání již v únoru. Mějte proto naostřené a připravené plotové nůžky případně aku nůžky. Nůžky na plot je také praktické naolejovat, abyste zajistili co nejsnadnější stříhání po celý rok.

Stříhat plot je zpočátku roku žádoucí každý měsíc a to od února až do května. Stálezelené živé ploty stačí stříhat jen jednou nebo dvakrát ročně a to na jaře a na podzim. V průběhu vegetačního období stačí jen zastřihávat přerostlé části, případně odstraňovat ty uschlé. A hlavně nikdy nezapomeňte, že stříhat živý plot v zimě se nesmí – mohli byste jej natrvalo poškodit tak, že by pomrznul.