Kdy je správná doba na postřik zahrady?

Při vyslovení slova postřik se mnohým z nás vybaví neekologické řádění zemědělců minulých politických režimů. Postřiky ale k zemědělství i zahradničení patří. Prakticky není možné se jim vyhnout. Kdy je ale nejlepší doba na to, abyste použili ruční postřikovače? A proč je to vlastně tak důležité?

Proč je postřik důležitý

Předjaří je každoročně prvním obdobím, kdy na zahradě začínáme s postřiky. Aku postřikovače vám pomohou zavčas zbavit stromy škůdců a tím i následných problému a frustrace z neúrody. Zatímco dříve se používaly agresivnější přípravky, dnes jsou už šetrnější k životnímu prostředí. Proto je potřeba, aby jejich aplikace byla komplexnější.

K takové komplexní péči patří nejen odstraňování borky (staré kůry na kmeni stromů), ale i starých plodů. Kdyby takové shnilé plody zůstaly na stromě přes zimu, popadají a plísně se vstřebají do zeminy, která následně nakazí strom. Tyto spory se uvolní z houbových ložisek napadených plodů a vstoupí přes bliznu do nových vznikajících jadřinců.

Ze všech výše uvedených důvodů je zřejmé, že před vlastním postřikem můžete udělat hodně pro to, aby měl postřik co největší účinnost. Kdy by se ale ruční postřikovače měly použít?

Kdy s postřikem začít?

Jarní postřik není vázán na konkrétních čas roku. Spíše o něm rozhoduje venkovní teplota a vývoj listů a květů neboli jejich fenologie. Při postřiku by teplota neměla nikdy klesnout pod bod mrazu. Ideální je rozmezí teplot mezi sedmi a patnácti stupni Celsia.

Aku postřikovače používejte s ochrannými pomůckami. Nejen rukavice, ale i ochranný štít je velmi praktickou ochranou před zasažením vašich očí nebo poleptáním kůže. U profesionálních prodejců zahradní techniky a nářadí si můžete vybrat mezi ručními postřikovači a aku postřikovači. Každý z nich má svoji výhodu.