Jak nabrousit nůž u sekačky

Jaro, léto i podzim jsou období, kdy je potřeba se starat o trávník. Je proto přirozené, že nůž u sekačky se během těchto tří čtvrtin roku ztupí a bude jej mpotřeba, možná nejen jednou, naostřit. Jak poznáme, že je nůž tupý? A jak ho správně a hlavně bezpečně naostříme?

Je tupý nebo ještě ne?

Tupé ostří nože u sekačky zbytečně zatěžuje motor. Ten totiž vydává zbytečný výkon do ostří, které trávník neseká s lehkostí, ale spíše jej trhá a škube. Tráva je pak roztřepená a nerovně zkrácená.

Další způsob, jak poznáme, že se ostří tupí a sekačka potřebuje nabrousit, je neúplné plnění koše na posečenou trávu. Pokud se koš plní jen ze tří čtvrtin nebo i méně, znamená to, že chybí dostatečný výkon motoru, který by donesl posekanou trávu až do koše. Tráva vedoucí původně do koše zůstává v tunelu, který se pomalu ucpává, až se ucpe úplně.

Jak nabrousit nůž svépomocí

K tomu, abyste si nůž sekačky nabrousili sami, nepotřebujete žádné speciální vybavení. Bohatě bude stačit pilník a svěrák. Prvním, velmi důležitým krokem, je znemožnění toho, aby se sekačka zapnula. Elektrickou sekačku vytáhněte ze zásuvky, u akumulátorové sekačky vyjměte akumulátor, u motorové odpojte kabel od zapalovací svíčky. Ochráníte tak své prsty.

Důležité je rovněž nezapomenout na to, že zatímco elektrickou a aku sekačku můžete bez obav obrátit vzhůru nohama, motorovou sekačku nikdy obrátit nesmíte. Hrozí nebezpečí, že by se olej vylil do palivového systému a palivo rovněž. Motorové sekačky proto opatrně nakláníme k zadní částí a poté vyjmeme nůž k nabroušení.

Vlastní broušení provádíme pilníkem. Zachováváme přitom úhel ostří tak, jak bylo nabroušeno od výrobce. Pokud bychom úhel zmenšili, sekačka by sice sekala zprvu lépe, ale ostří by se daleko rychleji otupilo. Pokud bychom naproti tomu úhel zvětšili, sekačka by sekala špatně.

Důležitá je také následná kontrola, aby byl nůž sekačky vyvážený. Pokud by nebyl, sekání by nebylo centrické a mohlo by poškodit sekačku. Správně a vyváženě zbroušený nůž poznáte tak, že do jeho středového otvoru vložíte například šroubovák a pozorujete, zda se nůž nenaklání k jedná ze stran. Musí být vodorovný. Pokud se k nějaké straně sklání, je potřeba tuto stranu zostřit více, aby byla lehčí.