Jak luxovat zahradu

Patříte k lidem, které luxování s vysavačem baví, nebo se vám při vzpomínce na slovo lux ježí chlupy, protože luxování fakt nemusíte? Ať už patříte k jakékoli skupině, luxování zahrady má své dobré důvody. A co vás možná překvapí ještě víc, vysavače listí nadchly i mnohé muže, kterým jinak luxování v interiérech příliš nevoní.

Výhody luxování zahrady

Jaké jsou výhody, pro které byste vysavače nebo foukače listí měli pořídit? Důvodů je hned několik. Mezi ten nejzajímavější je úleva pro vás a vaše tělo. Asi znáte ten pocit, když se musíte sehnout pro každou drobnou větévku, list nebo staré a uschlé plody ze stromů. Samozřejmě, že hrábě jsou dobrým pomocníkem, ale při samotné práci se musíte několikrát ohnout, lopatkou nebo jiným způsobem nabrat hromádku a pak vše ukládat do pytle nebo do kolečka. Vysavače listí tuto práci udělají za vás. Mají pohodlný úchyt, příjemný sklon, bývají lehké a tak je pro vaše záda práce při luxování zahrady snadná.

Dalším důvodem, proč si foukače listí pořídit, je jejich větší šetrnost k trávníku. Oproti klasickým hrábím vysavače tolik neškubají trávu a nevytrhávají její mladé výhonky. Zejména pokud jste osadili nový trávník nebo některá jeho místa, je vysavač listí výborným pomocníkem.

Vyberte ten správný typ

Foukače listí nebo jejich sourozence vysavače listí dnes nabízejí mnozí výrobci jako dva v jednom. To prakticky znamená, že si můžete sami přepínat mezi režimem foukání – například, když chcete udělat velkou hromadu listí, a režimem vysávání – pro vysávání drobných nečistot, větévek, starých uhnilých plodů z ovocných stromků nebo i listí.

Mnohé vysavače listí mají i funkci drtičů. Díky tomu se nejen šetří místo ve sběrném vaku, ale zároveň vzniká ideální směs pro váš kompost. Svůj foukač listí můžete navíc využít i v zimním období na odfoukávání čerstvě napadaného sněhu, takzvaného prašanu.