Co jsou vertikutátory

Co znamená slovo „vertikutace“? Pochází z anglických slov „vertical“ neboli „svislý“ a „cut“ neboli „řez“. Jedná se o metodu ošetření trávníku pomocí svislého prořezu. Touto metodou se hlavně po zimním období oživuje travnatá plocha. Zbavuje se tak nežádoucích mechů, zplstnatělých zbytků trávy nebo plevele. Aby váš trávník vypadal k světu, je nutné provádět vertikutaci alespoň dvakrát ročně. Velkou pomocí vám při tom mohou být vertikutátory.

Jak vertikutovat?

Jak už bylo uvedeno výše, váš trávník si zaslouží vertikutaci alespoň dvakrát za rok. Ta obsáhlejší a důslednější by měla být realizována na podzim. Trávník zbavujeme zahnilých zbytků listů a stébel, mechu, ale například také vypálených skvrn od moči psů nebo koček. Při této poměrně náročné práci jsou velkým ulehčením právě vertikutátory, a to buď elektrické nebo akumulátorové, případně i ruční. Následně celou travnatou plochu pohnojíme hnojivem bohatým zejména na draslík, fosfor a dusík.

Podobný proces opakujeme na jaře s tím, že tentokrát používáme hnojivo s vyšším obsahem dusíku. Pro ty, kdo touží po anglickém trávníku, je na místě trávník také aerifikovat.

Co je to aerifikace?

Oproti vertikutaci je aerifikace takzvané provzdušnění trávníku. Jde o proces, při kterém se mechanicky vytváří v trávníku průduchy, kterými do něj následně mohou proudit vzduch a vlhkost a to přímo ke kořenům trávy. Není od věci, že i při této nadstandardní péči o trávník vám pomohou vertikutátory. Mnohé z modelů jsou kombinací obou funkcí zajišťujících péči o trávu – vertikutace a aerifikace.

Ať už máte trávník pro lenošení, na hraní her s dětmi nebo jen milujete pohled na přírodní zelenou barvu, o trávník můžete profesionálně pečovat, i když zrovna profesionály nejste. Trávník je vizitkou domu a zahrady stejně jako fasáda nebo okna. Zkuste popřemýšlet, zda by se i na vaší zahradě vertikutátory neuživily.