Co jsou kultivátory

Kdy jste naposledy drželi v ruce rýč? Pokud jste vlastníky pole nebo i jen malého záhonku, pak asi víte, jak důležitým nástrojem rýč je. Orání a kypření půdy je pro dobrou úrodu nezbytností. Abyste si ušetřili nejen námahu, ale i čas, jsou praktickým pomocníkem pro váš záhon chytré rýče, co pracují za vás. Označují se jako kultivátory. Co všechno ale dokážou a co naopak ne? Jaké jsou druhy kultivátorů?

S čím kultivátor pomůže?

Kultivátory dokážou opravdu plnohodnotně nahradit práci s rýčem. Umí prokypřit půdu tím, že ji rozruší do hloubky asi 18 až 20 centimetrů. Díky nožovému ústrojí otáčejícímu se rychlostí zhruba 100 až 160 otáček za minutu také dokážou účinně zapravit hnojiva do půdy. S tím se samozřejmě pojí i schopnost kultivátorů plít záhon, přihrnovat řádky, vyorávat, orat, rozrušovat hrud, vyhrabávat stařinu, vertikutovat, provzdušňovat trávník nebo srovnávat povrch půdy po sklizni.

To, s čím vám kultivátor nikdy nepomůže, je ochutnávka vaší sklizně. Ta je výhradně na vás. Radost z celoroční péče o půdu a sklizně plodů je odjakživa výsadou člověka.

Na jaké typy můžete narazit?

Ačkoli existují desítky různých modelů kultivátorů, v zásadě se dají rozdělit do těchto pěti skupin:

  1. Velké systémy stavebnic – jedná se už o multifunkční jednoosý traktor zvládající kultivaci půdy o šíři 110 centimetrů. Kromě toho jde o praktického pomocníka při tahání nebo přesouvání těžkého nákladu.
  2. Malé systémy stavebnic s větším rozvodem hnací síly – šíře záběru u takových typů je 75 centimetrů. Mají výkon motoru okolo 5,5 HP.
  3. Jednoúčelové kultivátory se silnými motory – šíře jejich záběru je 60 centimetrů a mají objem motoru 135 až 160 ccm s výkonem 305 až 4,5 HPP.
  4. Malé systémy stavebnic se čtyřtaktními motory – šíře jejich záběru je do 45 centimetrů. Objem motoru činí 50 ccm s výkonem 2,5 HPP.
  5. Jednoúčelové malé kultivátory – šíře záběru je do 30 centimetrů s objemem motoru do 35 ccm.