Čím stříhat živý plot?

Čím stříháte živý plot? Asi první, co nás napadne, jsou plotové nůžky. Většinou bývají elektrické, akumulátorové nebo motorové. Ačkoli jsou tyto nástroje jednoznačně nejlepší, stojí za to pustit ke společné práci na živém plotu i nástroje mnohem menší a ne tak často využívané.

Hlavní nástroj ne jasný

Hlavním nástrojem pro stříhání živého plotu jsou již zmíněné plotové nůžky. Každý ze tří typů má své výhody i nevýhody. Elektrické nůžky mají jistotu výkonu, musíte však tahat kabel. U akumulátorových neřešíte vůbec kabel, ale musíte hlídat dobití akumulátoru. Motorové nůžky můžete vzít kamkoli, ale s sebou zároveň musíte vzít benzín a případně i olej.

Přes všechny tyto plusy i mínusy jsou plotové nůžky základem práce s živým plotem. Standardně jsou vybaveny bezpečnostními prvky, jako například ochranou rukojeti. Při práci s nimi je totiž bezpečnost na místě. Mnohé z nich mají spoustu praktických vychytávek, mezi které patří třeba teleskopické rameno. Díky němu nemusíte neustále přenášet a bezpečně upevňovat štafle. Stačí vysunout tyč a sekáte až ve výšce tří metrů nebo i výš.

Pusťte k práci i ty menší

Když stříháte živý plot, mějte vždy po ruce několik dalších manuálních nástrojů. Nejsou tak zásadní jako plotové nůžky, ale přesto vám i oni usnadní práci a hlavně zdokonalí a doplní vaše střihání živého plotu.

Mezi takové nejpraktičtější malé pomocníky patří ruční zahradní nůžky. Drobné přesahy větévek nebo listů jsou práce tím, co zvládnete dodatečně zastřihnout ručně a nemusíte kvůli tomu opět startovat elektriku, aku nebo benzín. Pokud se některá část živého plotu výrazně rozroste a zesílí, možná už elektrické nůžky nepostačí a hodit se vám budou buď ruční nůžky nebo malá zahradní pilka. Uříznout větev v živém plotu vás pak zbytečně nezpomalí. A krásně ostříhaný živý plot bude vaší dobrou vizitkou.